“Iedereen verdient een menswaardig bestaan”

Leestijd 3 minuten


De harde werkelijkheid

 

Het nieuwe jaar is in zicht. Ben jij al aan het aftellen? Het afgelopen jaar was heel bijzonder. In Nederland heeft het Rode Kruis nog nooit zo’n cruciale rol gespeeld als in 2023. Ondanks het feit dat veel mensen ons kennen als internationale noodhulporganisatie zijn we steeds vaker genoodzaakt om ook in ons eigen land bij te springen. Het afgelopen jaar hebben we onze hulpverlening laten zien in de breedste zin van het woord. Voedselhulp, psychosociale ondersteuning, opvang, Restoring Family Links, evenementenhulp en nog veel meer. Ook op de Caribische eilanden werd door Rode Kruis-vrijwilligers alles op alles gezet om de meest kwetsbare mensen in nood te helpen. De afgelopen twaalf maanden was dus wederom een periode waarin we keihard hebben gewerkt. Daar mogen we trots op zijn. 

2023 gaat ook de boeken in als het jaar met een recordaantal rampen. Er waren zeven grote rampen, maar er zijn ook tragediën die amper media-aandacht krijgen. Denk aan het conflict in Ethiopië. Collega Lisa Zitman vertelt je in de rubriek Rond de Wereld wat er speelt in dit land.
Nog niet eerder vonden er zoveel noodsituaties in en rond Europa plaats. Ook kregen we te maken met vijf grote rampen in vijf weken tijd: de aardbeving in Marokko, de overstroming in Libië, de vluchtelingenstroom naar Armenië, de aardbevingen in Afghanistan en het conflict in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever. In veel getroffen gebieden biedt het Rode Kruis noodhulp.

Mede als gevolg van deze vele verschrikkelijke situaties ontvluchtten mensen hun land. Het Rode Kruis gaf het afgelopen jaar op verschillende manieren ondersteuning op het gebied van Opvang. Derk Segaar ging op bezoek bij opvanglocatie De Markerkant. Daar sprak hij twee bewoners en een aantal Rode Kruisers. Wanneer je moet vluchten uit je geboorteland en een dak boven je hoofd niet meer vanzelfsprekend is, krijgt thuis een andere betekenis. Verschillende vluchtelingen vertellen over de betekenis van ‘thuis’ en hun dromen in de rubriek ‘Mijn thuis. Wat betekent thuis voor jou?

Iedereen, in ons land en daarbuiten, verdient een menswaardig bestaan. Het zijn de kleine gebaren die het werk van jou als Rode Kruiser onmisbaar maken voor je medemens. De afgelopen drie maanden die ik bij het Rode Kruis heb meegemaakt, zijn ongelofelijk intens en bijzonder geweest. Ik ben heel erg onder de indruk van de impact die wij hebben op het leven van de meest kwetsbaren, in Nederland en op veel andere plaatsen in de wereld. De inzet, de passie van onze vrijwilligers, Ready2Helpers en onze medewerkers is iets wat ik nog niet eerder in mijn leven ben tegengekomen. Van Els in Noord-Limburg, tot Christopher van Communicatie, Deïdre in Utrecht en Jolanda van team Events. Of jij je nu inzet als EHBO-instructeur, bestuurslid, teamleider, allround vrijwilliger met meer dan 50 jaar ervaring, branchemanager etc. Iedereen is helemaal gericht om mensen te helpen en trots om er voor het Rode Kruis te zijn. Dat is waar het om gaat en waar het Rode Kruis voor staat. En dat is wat we in 2024 met z’n allen zullen voortzetten. Ook dan staan we klaar voor iedereen die onze hulp nodig heeft. Een groot compliment en een welgemeend dankjewel voor jouw harde werken het afgelopen jaar.

Ik wens je een liefdevol en gezond 2024!

Harm Goossens
Algemeen directeur