Meer over mij

GEORGE MUGAMBI

George is de regiocoördinator voor de Caribische vestigingen. Hij is al meer dan tien jaar betrokken bij het Rode Kruis. Ooit begon hij als stagiair bij het kantoor van het Internationale Rode Kruis in Nairobi. Nu werkt hij vanuit Curaçao voor het Nederlandse Rode Kruis.

Meer over mij

EDSEL LAKE 

Edsel is branch manager van het Rode Kruis op Saba. Inmiddels werkt hij al meer dan twintig jaar voor het Rode Kruis. Hij begon als junior brigadier en onlangs - in juni 2023 - werd hij vestigingsmanager. In het dagelijks leven is Edsel leraar.

Leestijd 9 minuten

GEORGE MUGAMBI EN EDSEL LAKE

Ook op vakantie-eilanden is onze hulp nodig

Veel mensen hebben een ideaalbeeld van de Caribische eilanden: een heerlijke vakantiebestemming met zon en palmbomen. Dat is ook zo, maar tegelijk staan de eilanden voor veel uitdagingen. Het Rode Kruis op Saba helpt, onder leiding van vestigingsmanager Edsel Lake, mensen in nood. George Mugambi is regionaal coördinator voor de Caribische vestigingen. Ze hebben grote plannen voor 2024. Hoe ze hun ideeën willen omzetten in werkelijkheid vertellen ze hier.

Edsel, hoe lang ben je al betrokken bij het Rode Kruis?

"Ik zet me al meer dan twintig jaar in voor het Rode Kruis. Het begon als een buitenschoolse activiteit. Die werd gegeven door de voormalige voorzitter van het Rode Kruis op Saba, mevrouw Raily. Al mijn leeftijdsgenoten besloten mee te doen aan de activiteit. Het was leuk om te leren en ervaring op te doen. Ik ben nooit meer weggegaan bij het Rode Kruis. "

 

George, hoe lang ben jij actief voor het Rode Kruis?

"Eigenlijk loop ik een paar jaar op jou achter, Edsel. Ik ben nu tien jaar aan de slag voor de organisatie. Ik ben begonnen bij de Internationale Federatie van het Rode Kruis, als stagiair. Daar werkte ik bij het regionale kantoor in Nairobi voor Oost- en Zuidelijk Afrika, in verschillende rollen en hoedanigheden. In 2018 stapte ik over naar het Nederlandse Rode Kruis in Oeganda. In september 2023 kreeg ik een nieuwe functie: regiocoördinator voor de Caribische vestigingen op het mooie Curaçao."

 

George, hoe ben je betrokken geraakt bij het Rode Kruis?

"Ik werd geïnspireerd om in de humanitaire sector te werken tijdens mijn master. Daarna heb ik de opleiding International Public Health gevolgd. Ik wilde werken bij een organisatie die ondersteuning biedt voor de volksgezondheid en iets teruggeven aan de gemeenschap. Een collega raadde het Rode Kruis aan. Al snel zag ik een functie binnen de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Daar ging ik aan de slag en ik heb nooit meer achterom gekeken. Wat me tot op de dag van vandaag verbaast, is dat we deel uitmaken van dit enorme wereldwijde vrijwilligersnetwerk. Ik hou echt van het werk dat we doen."

 

Edsel, je zei dat je branch manager bent. Kun je me meer vertellen over je rol binnen het Rode Kruis Saba?

"Sinds juni 2023 werk ik als branchemanager. Mijn rol bestaat uit het basistoezicht op en het runnen van de verschillende functies binnen de afdeling, het vrijwilligersmanagement en alles wat daarbij hoort. Ook ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van alle evenementen. Saba is een kleinere vestiging waar veel van de verantwoordelijkheden zijn samengevoegd. Dus we hebben soms één persoon die verschillende taken vervult, terwijl dat werk in Nederland misschien door twee of drie mensen wordt gedaan."

 

Edsel Lake en George Mugambi

Kun je iets vertellen over je huidige baan, George?

"Ik denk dat sommige rollen die Edsel beschrijft vergelijkbaar zijn met mijn functie. Ik houd toezicht op de programma's van de zes overzeese vestigingen, de Nederlandse Cariben zoals wij het noemen. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan het schakelen tussen de Cariben en het Nederlandse Rode Kruis. Ik probeer de vestigingen te koppelen aan de verschillende technische afdelingen van het Verenigingskantoor. Soms bied ik ook technische ondersteuning.”

 

Het Caribisch gebied is veel meer dan een vakantiebestemming. Kun je de situatie beschrijven?

George: "Veel mensen hebben het idee dat de Cariben vooral een tropische vakantiebestemming zijn. Maar de eilanden staan voor veel uitdagingen. Zo wordt dit gebied regelmatig getroffen door rampen; sommige eilanden liggen in de orkaangordel. Ook is er veel meer aan de hand dan je op de tropische plaatjes ziet. Er zijn veel (ongedocumenteerde) migranten en gezondheids- en sociaaleconomische problemen. Het Rode Kruis speelt een cruciale rol bij het aanpakken van deze kwesties. Dat is mogelijk door ons uitgebreide vrijwilligersnetwerk. De problemen op de eilanden worden een beetje over het hoofd gezien en hebben meer aandacht nodig."

Edsel: "Ik ben het eens met George. De afgelopen drie jaar draaiden we een aantal grote projecten waar ook het Rode Kruis Saba bij betrokken was. Eén project betrof de gezondheid van vrouwen. Vrouwen konden bij ons een voucher halen, waarmee ze bij de apotheek gratis menstruatieproducten konden halen. Daarnaast hadden we een Dental Drive. Iedereen die niet in staat was om de juiste tandheelkundige zorg te krijgen, kon hier terecht voor goede tandzorg. We hadden ook een schoolmaaltijdenprogramma. Kinderen die anders zonder ontbijt naar school gingen, ontvingen eten via ons.”

George:

“De problemen op de eilanden worden over het hoofd gezien en hebben meer aandacht nodig”

Terugkijkend op 2023, wat zijn voor jou de hoogtepunten, Edsel?

"Het belangrijkste hoogtepunt is het OCB-weekend op Curaçao.” Het OCB is een jaarlijkse bestuursvergadering van het Caribische bestuur. Tijdens dit weekend stemt het bestuur het OCB-beleid af en worden ideeën en ervaringen uitgewisseld. “Daar ontmoette ik veel nieuwe mensen. Ook was het goed om de mensen in het echt te ontmoeten met wie je veel samenwerkt. We raakten vertrouwd met hen en met wat ze doen. Daarnaast creëerden we banden met regionale en internationale partners van het Rode Kruis."

 

George, hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?

"Een dieptepunt was dat ik wegging bij mijn team in Oeganda. Ik heb echt een heel sterke band opgebouwd met het Oegandese Rode Kruis, de medewerkers, vrijwilligers en de gemeenschappen die we ondersteunden. Daar staat een hoogtepunt tegenover: lid worden van het Caribische team waar ik nu werk. De branch managers van de eilanden geven me een warm welkom. Ook bij het Nederlandse Rode Kruis is het erg fijn – zo geweldig en divers."

Edsel:

“Eén van mijn belangrijkste doelen is een hoofdkantoor op Saba"

Wat zijn jouw ambities voor 2024? En waar verheug jij je op?

Edsel: "Ik kijk uit naar de herintroductie van de branche in de gemeenschap. Om opnieuw vast te stellen wat het Rode Kruis betekent voor de gemeenschap en de leden. Eén van mijn belangrijkste doelen is ervoor zorgen dat we ons eigen hoofdkantoor krijgen. Zodat we vanuit onze eigen ruimte kunnen opereren. Waar ik ook naar uitkijk, is de samenwerking met George bij het ontwikkelen van projecten. Om samen te kijken hoe we dit doel kunnen bereiken."

George: "Waar ik me op verheug, is het versterken van de samenwerking en de coördinatie van het Nederlandse Rode Kruis en de Cariben. Daarnaast wil ik de Cariben ondersteunen bij het realiseren van hun lange termijndoelen. Ik ben benieuwd hoe ik de vestigingen in die reis van dienst kan zijn. Ook ben ik een groot voorstander van de lokalisatie-agenda: de samenwerking met lokale partners. Ik hoop de branchmanagers te faciliteren om humanitaire hulp op de verschillende eilanden te bieden. Dat is mijn grote doel: zien dat deze branches het voortouw nemen en in staat zijn om hun doelen te bereiken."