Leestijd 5 minuten
Wanneer thuis geen thuis meer kan zijn
Wat is de betekenis van ‘thuis’? En wat betekent thuis voor jou? Heb je hier weleens bij stilgestaan? Stel je voor dat de plek waar je woont niet langer dat thuisgevoel geeft. Wanneer je moet vluchten uit je geboorteland en een dak boven je hoofd niet meer vanzelfsprekend is, krijgt ‘thuis’ een andere betekenis. Saad, Jasminka, Okan, Hilal, Nour en Olga vertellen wat ‘thuis’ voor hen betekent.
Passie voor koken
SAAD WOONT 1,5 JAAR IN NEDERLAND
“Thuis is de plek waar ik me vrij voel en waar ik mezelf kan zijn. Het feit dat ik een gesprek met mijn vrienden kan voeren, is voor mij een voorbeeld van vrijheid. Die vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend. Anderhalf jaar geleden vluchtte ik uit Syrië. Ik moest mijn familie en de boerderij van mijn vader gedwongen achterlaten.
Mijn grote passie is koken. Sinds een aantal maanden kook ik in een restaurant in Amsterdam als ‘Chef de Partie’, een gespecialiseerde kok. Daar mag ik samenwerken met een vriend, dat vind ik ontzettend waardevol. Mijn focus is gericht op de toekomst. Familie en werk zijn voor mij het allerbelangrijkste in het leven. Ik wil blijven werken als kok en mijn droom waarmaken: het hebben van een eigen restaurant. Wellicht een Franse. De Franse keuken is namelijk mijn favoriet. Vroeger heb ik in Libanon twee jaar met een Franse kok gewerkt. Die ervaring was geweldig.”
Troostende ogen vol liefde
JASMINKA WOONT 28 JAAR IN NEDERLAND
“Ik ben gezegend met twee nationaliteiten: Bosnisch en Nederlands. Oorspronkelijk kom ik uit Bosnië en in Nederland woon en werk ik al meer dan twintig jaar. Voor mij is de essentie van 'thuis' daar waar mijn moeder is. Ze woont in Bosnië. Als ik me niet goed voel, dan bel ik haar. Ik hoef haar alleen maar aan te kijken en ze weet genoeg. Haar ogen troosten me, bemoedigen en stralen liefde uit.
Nederland is het land waar ik vrij ben. Waar ik mezelf kan zijn. Op kleine momenten, zoals in de trein, kan ik me ineens realiseren dat ik vrij ben. Dat zal ik nooit voor lief nemen, omdat ik de andere kant ook heb gekend. Toen het conflict in Bosnië uitbrak, heb ik moeten vluchten voor mijn leven. Dat is een deel van mij en dat heb ik na jaren eindelijk kunnen accepteren. De weg ernaartoe was niet makkelijk. Dus nu leef ik niet alleen in een land van vrijheid, maar ben ik ook bevrijd van de last van mijn trauma’s. Dat gevoel van bevrijding, neemt niemand me meer af."
De liefde is mijn thuis
OKAN EN HILAL WONEN 3 MAANDEN IN NEDERLAND
"Okan, mijn man, is mijn thuis. Als we samen zijn, is alles goed”, vertelt Hilal. Okan vult zijn vrouw aan: “Ook voor mij is de liefde mijn thuis, mijn vrouw Hilal. We kennen elkaar al twaalf jaar, sinds onze tijd op de universiteit. Hilal is software-engineer en ik ben consultant. Vier maanden geleden moesten we ons land, Turkije, ontvluchten vanwege politieke redenen. Er heerst veel wantrouwen op straat. Hier in Nederland ervaren we een andere sfeer. In Turkije glimlach je bijvoorbeeld niet op straat, dat gebeurt hier wel. Een glimlach geeft een warm gevoel. Je voelt je gezien en geaccepteerd.
Thuis betekent voor ons ook samen delen. We vormen een hechte gemeenschap in de opvanglocatie. Het is voor ons de familie die we in Turkije moeten missen”, legt Okan uit. Hilal voegt toe: “In Turkije woonden we dichtbij onze familieleden. Ik mis ze heel erg.” Okan: “We delen onze verhalen met de gemeenschap en zijn er voor elkaar. Ook dat is een gevoel van thuis voor ons. Onze ouders leerden ons om altijd het goede in mensen te zien. Ondanks het feit dat we uit ons geboorteland moesten vertrekken, blijven we dat proberen.”
Home sweet home
NOUR WOONT ÉÉN JAAR EN DRIE MAANDEN IN NEDERLAND
“Voor mij betekent veiligheid de plek waar ik me welkom voel en mezelf kan zijn. Acceptatie. Die plek vind ik in het atelier in Amsterdam waar ik werk, maar ook in de opvanglocatie. De opvanglocatie vormt een hechte gemeenschap.
Momenteel werk ik als kledingmaker, samen met designer Fares. Hij leert me de details van het vakmanschap. Achter de naaimachine kom ik tot leven. Kleding maken en ontwerpen is echt mijn passie. Binnenkort ga ik trouwen en Fares gaat me helpen om mijn eigen pak te maken. Vroeger droomde ik ervan om mijn eigen kledingmerk te hebben. Maar na alles wat ik heb meegemaakt, heb ik geleerd wat er echt toe doet. Nu is het meest belangrijke in mijn leven mijn verloofde en familie. Ik droom nu van een eigen huis en een grote familie. Home sweet home.”
Klanken van thuis
OLGA WOONT 1 JAAR IN NEDERLAND
“Ik ben samen met mijn dochter gevlucht uit Oekraïne, vanwege de onveilige situatie daar. Hier in Nederland voel ik me veilig en hoef ik niet in constante angst te leven. Tegelijkertijd ben ik ook alleen. Ik ken niemand in dit land en soms denk ik: wat als er iets met me gebeurt? Wie zorgt er dan voor mijn dochter? Ik heb niemand om op terug te vallen, dat baart me veel zorgen.
In ons huis in Oekraïne hebben we een piano. Mijn dochter houdt van piano spelen. Om haar huis een beetje naar Nederland te halen, heb ik hier ook een piano gekocht. Als ik haar zie spelen, dan denk ik aan thuis. Het is een heel klein stukje Oekraïne hier in Nederland. Ik kan niet wachten tot we weer terug naar Oekraïne kunnen, en ik haar daar thuis kan zien spelen.”
Thuis is meer dan vier muren. Voor Saad, Jasminka, Orkan, Hilal, Nour en Olga betekent thuis een gevoel van veiligheid, acceptatie, vrijheid of samenzijn. Wat betekent ‘thuis’ voor jou?
De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Francesca Menghini en Paul Jaspers