Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

“We hebben elkaar tijdens een inzet nodig”

Leestijd 3 minuten


Een sportieve zomer met het Rode Kruis

 

Beste lezer,

Elk jaar helpt het Rode Kruis bij veel verschillende evenementen, waaronder sportactiviteiten. Met onder meer het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France belooft het weer een mooie sportzomer te worden. Of je nu als professioneel atleet of voor de lol actief bent, we kunnen er niet omheen. Het sportseizoen is aangebroken en het Rode Kruis staat klaar als hulpverlener. Deze zomer kun je ons vinden bij onder meer de 4Mijl in Groningen, het internationale judotoernooi in Venray en de Nijmeegse 4Daagse. Ben jij benieuwd waar we nog meer zijn? Lees dan het artikel: Zomerevenementen in het land.

Helaas gebeuren er nog elk jaar veel ongelukken tijdens het sporten. Het Rode Kruis vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. Het Rode Kruis heeft daarom een speciale sport-EHBO cursus voor sportverenigingen en -bonden. Patrick Verdiesen vertelt hier meer over in zijn portret. Het is dus goed dat we klaar staan tijdens vele sportactiviteiten. Verschillende vrijwillige functies van het Rode Kruis komen tijdens zo’n evenement samen. Zichtbare, maar ook onzichtbare. De verbindingsdienst werkt achter de schermen keihard mee. Als spin in het web hebben ze contact met de hulpverleners van verschillende eenheden. Verbindingsdienstcoördinator Eric Struijvé licht zijn rol toe. Patricia Mauritz-Barend, één van de coördinatoren Evenementenhulp bij thuiswedstrijden van voetbalclub Almere City, vertelt ook wat ze doet en hoe gaaf ze haar rol vindt. Ook de Medische Dienst is vaak aanwezig. Suzanne Segaar bracht een bezoek aan de Medische Dienst in Alphen aan den Rijn. Zij ontdekt hoe belangrijk dit team is en wat zij doen in de voorbereiding en tijdens een evenement. Dit zie je in de video Het land in met Suzanne. De Utrecht Marathon is een mooi voorbeeld van een inzet waarbij diverse functies bij elkaar kwamen. Lees meer hierover in de Dag van.

Komende zomer laten grote internationale sportevenementen het hart van sportliefhebbers sneller kloppen. Deze evenementen zorgt voor drukke tijden bij onze collega’s in Duitsland en Frankrijk. Het Europees kampioenschap voetbal is nu in volle gang. In Duitse Rode Kruis op het EK vertelt Philipp Wiesener wat er allemaal komt kijken bij de inzet van de ruim 6.000 vrijwilligers van het Duitse Rode Kruis. Ook de Olympische Spelen staan voor de deur. Het Franse Rode Kruis komt dan volop in actie. Johann Olivier en Anne-Sophie Dubus lichten in Rond de Wereld toe hoe ze zich voorbereiden op de enorme logistieke uitdaging die hen te wachten staat.

Iedereen kan hulpverlener worden van het Rode Kruis. Tijdens een inzet is elke vrijwilliger van belang. We hebben elkaar nodig. Of je nu 18 of 80 bent, dat maakt niet uit. In Aan tafel met praten vier jongeren over hun vrijwilligersrol en de kracht van samenwerking. Ook buigen ze zich over de vraag: is leeftijd maar een getal? Tot slot viert het Rode Kruis Bonaire dit jaar haar 40-jarig jubileum. Vrijwilliger Asha Wilsoe-Pourier is al vanaf het begin betrokken. In Het Rode Hart vertelt ze over haar ervaringen en hoe ze deze mijlpaal vieren.  

Ik wens iedereen een warme en gezellige (sport)zomer en veel leesplezier!

Harm Goossens
Algemeen directeur