Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

oktober 2024

Meer over mij

PHILIPP WIESENER

Philipp werkt sinds vijf jaar bij het secretariaat van het Duitse Rode Kruis in Berlijn. Na zijn studie Internationale betrekkingen en enkele jaren in de internationale politiek stapte hij over naar de hulporganisatie. Hij is hoofd nationale crisisbeheersing en civiele bescherming.

Meer over mij

LISANNE WIERSMA

Drie jaar geleden begon Lisanne bij het Rode Kruis als stagiaire in het toenmalige team interne communicatie. Dat heet nu CommunityCommunicatie & Events. Inmiddels is ze als communicatieadviseur verantwoordelijk voor het online magazine Henry+. Naast de coördinatie gaat ze regelmatig het land in voor interviews met Rode Kruisers en schrijft ze de artikelen.  

Leestijd 9 minuten

PHILIPP WIESENER EN LISANNE WIERSMA

Duitse collega’s volop in actie bij Euro 2024

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland, EURO 2024, duurt nog tot en met 14 juli. Bij alle 46 wedstrijden is onze zustervereniging het ‘Deutsches Rotes Kreuz’ aanwezig, met in totaal meer dan 6.000 vrijwilligers. Ze nemen tijdens de wedstrijden de medische zorg van spelers en fans op zich. Lisanne Wiersma, redacteur van magazine Henry+, interviewt Philipp Wiesener van het Duitse Rode Kruis. Hij vertelt wat er allemaal komt kijken bij zo’n groot evenement.

Hoe hebben jullie je voorbereid?  

“Daar zijn we al twee jaar geleden mee begonnen. Allereerst waren er gesprekken met verschillende organisaties, zoals de Duitse voetbalbond en de Union of European Football Associations (UEFA). Gezamenlijk organiseren zij EURO 2024. Daarna volgden onderhandelingen over het leveren van medische diensten. Nadat het contract getekend was, startten we met de organisatie van deze grote operatie. Voor mij is de omvang van dit evenement nieuw, maar niet voor het Duitse Rode Kruis. Het Wereldkampioenschap voetbal in 2006 was nog groter. Ook toen was het Rode Kruis de belangrijkste leverancier van medische diensten. EURO 2024 is in onze geschiedenis het op één na grootste evenement.”

 

Hoe ziet jullie werkgroep eruit? 

“Er is een grote werkgroep die bestaat uit verschillende collega’s van diverse teams van ons hoofdkantoor. Denk aan vrijwilligersmanagement, opleiding en training, logistiek, etc. We vinden het belangrijk dat in deze werkgroep vrijwilligers van de regionale afdelingen samenwerken met collega’s van het hoofdkantoor. Daarom is er uit elk van de negentien regionale afdelingen iemand vertegenwoordigd in het team. De directeur, het afdelingshoofd en ik leiden deze werkgroep.  
Het hoofdkantoor van het Duitse Rode Kruis staat in Berlijn, dat functioneert nu als coördinatiecentrum. Eigenlijk is het een klassieke alarmcentrale voor noodsituaties, maar nu is het  ingericht voor het Europees kampioenschap (EK). Vanuit dit coördinatiecentrum sturen we tijdens het evenement alles aan. Deze weken ben ik er veel te vinden. Natuurlijk ga ik soms ook naar een stadion om de sfeer te proeven en de vrijwilligers te bemoedigen.”

Vrijwilligers in actie tijdens de Bundesliga / Medische en paramedische diensten

Wat is de precieze rol van het Rode Kruis tijdens het EK?

“We leveren voor het evenement alle medische en paramedische diensten, in de stadions, trainingscentra en bij openbare trainingen. We zijn er zowel voor de supporters als de spelers. Rondom en in de stadions zijn onze vrijwilligers aanwezig: in de publieke zones, maar ook in de VIP-ruimte en langs de kant van het voetbalveld. Vrijwilligers zijn ook actief bij de voorbereidingsdagen voor de wedstrijden, openbare trainingen, evenementen en bij de basiskampen van de verschillende nationale teams. Een basiskamp bestaat uit een groot hotel met een voetbalveld in de buurt. De teams zijn gestationeerd in dorpen verspreid over heel Duitsland. Voor hen moeten we heel flexibel zijn. Het kan gebeuren dat de trainer zegt: ‘Ik wil over 20 minuten trainen in plaats van op de afgesproken tijd’. Dan moeten we paraat staan. We verlenen EHBO bij de basiskampen en tijdens de evenementen naast de voetbalwedstrijden.”

 

Kregen de vrijwilligers een speciale training voor EURO 2024?

“Iedere Rode Kruis-vrijwilliger is opgeleid tot EHBO’er of medisch assistent. Deze vereisten gelden uiteraard ook voor het EK. Normaal zijn we aanwezig bij wedstrijden van de landelijke voetbalcompetitie - de Bundesliga - en bij andere toernooien. Velen weten daarom hoe het er tijdens een wedstrijd aan toe gaat. We hebben voor EURO 2024 een grote oefening gedaan met de rampeneenheid van de overheid. Dat nam een heel weekend in beslag en daarbij was ook het coördinatiecentrum in Berlijn betrokken. Doordat er een sportsituatie werd nagespeeld, leek de oefening net echt. Het was goed om dit een keer te ervaren.”

 

Met hoeveel mensen zijn jullie in deze periode aanwezig?

“We zijn aanwezig in en rondom negen voetbalstadions: van Berlijn tot Leipzig en van Keulen tot München. Tijdens tenminste 292 trainingen en alle 46 wedstrijden zijn minimaal 6.000 vrijwilligers uit het hele land actief. Per stadion hebben we een lijst met hoeveel vrijwilligers, welke functies en welke materialen we nodig hebben. In Dortmund zijn dat bijvoorbeeld 170 EHBO’ers, 80 hoogopgeleide paramedici, 40 paramedische assistenten, drie artsen en een hulpverleningsauto. Het zijn zware weken. We hopen dat er geen andere rampen gebeuren, zoals een overstroming. Toch zijn we ondanks de grote inzet voor het EK ook daarop voorbereid. In totaal hebben we bij het landelijke Rode Kruis 180.000 noodhulpvrijwilligers.”

Philipp Wiesener:
“Onze grootste uitdaging is de logistiek van de vrijwilligers”

Hoe ziet een inzet bij een voetbalwedstrijd eruit? 

“Bij de EK-wedstrijden draaien we in principe dezelfde diensten als bij voetbalwedstrijden in de Bundesliga. Met betrekking tot de spelers dragen onze vrijwilligers tijdens de wedstrijd alleen de brancards. De ploegen hebben zelf namelijk teamartsen mee. Het verschil tussen reguliere wedstrijden en die voor het EK is het aantal mensen en middelen dat we inzetten. Het gaat om 10-20% meer vrijwilligers en materialen. Dat heeft onder meer te maken met het verhoogde veiligheidsrisico. Tijdens zo’n groot toernooi zijn er veel meer mensen op de been, ook door alle evenementen om de voetbalwedstrijden heen.”

 

Wat is voor jullie de grootste uitdaging?

“Voor ons is dat de logistieke coördinatie van alle vrijwilligers. We checken steeds welke stad, welk stadion en welk basiskamp nog mensen nodig heeft. Daarnaast moeten alle vrijwilligers op de juiste plekken komen.”

Vrijwilligers Duitse Rode Kruis in actie

Wat zou je jullie vrijwilligers die helpen tijdens het EK willen meegeven?


“Ik wens alle vrijwilligers een mooi vervolg van dit evenement, zonder grote incidenten. Met leuke ervaringen en contacten met andere vrijwilligers. Het allerbelangrijkste vind ik dat de vrijwilligers het naar hun zin hebben, dat ze kunnen genieten van de wedstrijden. Ik weet dat onze mensen hun werk heel serieus nemen, maar ik hoop dat ze ook plezier hebben.  
We hebben veel vrijwilligers gesproken. Ze vinden het heel bijzonder om de voetballers te zien spelen en deel uit te maken van dit enorme toernooi. Dat zagen we ook bij het accreditatieproces. Velen meldden zich aan voor dit evenement. Sommigen hebben zelfs hun vakantie verschoven of vrije dagen opgenomen. Dat maakt mij en mijn collega’s trots. Ik ben  alle hardwerkende, enthousiaste vrijwilligers die zich deze zomer inzetten ontzettend dankbaar.”