Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

Een inzet vol herinneringen

Olympische Spelen grootste project ooit van Franse Rode Kruis

Lees artikel   

Leestijd 5 minuten

OLYMPISCHE SPELEN GROOTSTE PROJECT OOIT VAN FRANSE RODE KRUIS

Een inzet vol herinneringen 

Van 26 juli tot en met 8 september zijn in Frankrijk achtereenvolgens de Olympische en de Paralympische Spelen. Bij ‘s werelds grootste sportevenement staat het Franse Rode Kruis klaar om hulp te verlenen. Gedurende vier maanden, vanaf de aankomst van de Olympische Vlam tot de afsluitingsceremonie, zijn de vrijwilligers actief. Onze Franse collega’s Johann Olivier, directeur project Olympische Spelen, en Anne-Sophie Dubus, operationeel adjunct directeur van de Spelen, vertellen over alles wat er bij de sportevenementen komt kijken.   

Het Franse Rode Kruis telt meer dan 110.000 vrijwilligers en 17.000 fulltime medewerkers. De inzet voor de verzorgingssector is intensief. Voornamelijk in ziekenhuizen, waar bijna 15% van de verpleegkundigen door het Franse Rode Kruis worden opgeleid. Ook biedt de organisatie hulp in onder meer bejaardentehuizen, bij de kinderopvang en verleent het EHBO op evenementen. Johann Olivier: “De Olympische Spelen is een mooie plek om iedereen (vrijwilligers en beroepskrachten) van het Franse Rode Kruis samen te brengen. Daarnaast is het een goede gelegenheid om nieuwe ideeën en innovaties te onderzoeken in het veld.”

 

Twee jaar voorbereidingen

Johann: “Twee jaar geleden ben ik met de voorbereidingen betreft de rol van het Franse Rode Kruis tijdens de Olympische Spelen begonnen. Het is mijn taak om namens het Rode Kruis het project op te zetten, coördineren en de verschillende relaties te beheren. Zo heb ik nauw contact met de Vereniging van Civiele Veiligheid en uiteraard met het organisatiecomité van Parijs 2024. Paris 2024 is de projectnaam van de Olympische Spelen 2024.  Het is het grootste project in de geschiedenis van het Franse Rode Kruis. De start van de voorbereidingen deed ik zelf, naarmate de datum naderde, werd de werkgroep verder uitgebreid met collega’s. In de eerste fase brachten we onze ambities en doelen in kaart. Al snel werd duidelijk dat de impact voor onze organisatie breder moest zijn dan alleen EHBO verlenen. Daarom zijn de aanvullende doelen het creëren van onvergetelijke herinneringen met en voor onze vrijwilligers en het Franse Rode Kruis op de kaart zetten. Daarnaast willen we het evenement gebruiken om innovaties in de praktijk te testen.”

Het Rode Kruis-hoofdkantoor in Parijs zal het operatiecentrum zijn. Anne-Sophie Dubus: “Op het hoogtepunt verwachten wij dat ongeveer 120 personen deel uit zullen maken van het projectteam. We schalen elke week een beetje verder op. Tijdens de Spelen zorgen we ervoor dat er per taak altijd 24 uur per dag iemand paraat is. Voor elke rol zullen er twee of drie mensen beschikbaar zijn. In geval van een calamiteit/urgentie, kunnen we daar dus direct op inspelen. Het is voor het eerst dat er op deze schaal zowel vrijwilligers als medewerkers in dezelfde projectgroep zitten. Binnen de operatie zijn er veel focusgebieden: EHBO, communicatie, logistiek, maar ook specifiek gericht op mensen (en ingericht met mensen) met een beperking. Verschillende teams en mensen van het Franse Rode Kruis werken samen. Ik hoop dat vrijwilligers hierdoor geïnspireerd worden om in de toekomst actief te blijven.”

Oefening voor vrijwilligers ter voorbereiding op de Olympische Spelen

Enorm wervingsplan

De solidariteit tussen de regio’s is nu al groot. Dat zie je terug tijdens de inzet op de Spelen. 4.500 vrijwilligers uit het hele land en van de overzeese gebieden komen helpen. Ook vrijwilligers van het Rode Kruis in Monaco en Andorra zijn aanwezig. Tijdens de Spelen zet het Rode Kruis een mix in van al actieve en nieuwe vrijwilligers. Anne-Sophie: “Achttien maanden geleden hebben we een enorm wervingscampagne voor nieuwe EHBO-vrijwilligers gehouden. Zo hebben we voldoende gekwalificeerde vrijwilligers voor de Spelen kunnen vinden. Sommige vrijwilligers hebben hun eerste inzet tijdens het grote sportevenement. We zullen hen koppelen aan een buddy.” Johann: “We hopen dat de onderlinge band tussen vrijwilligers tijdens de Spelen versterkt. Daarnaast is het belangrijk dat alles goed voor hen geregeld is. Het is de bedoeling dat iedereen positieve ervaringen opdoet en na afloop terugkijkt op mooie inzetten.”  

“We willen vooral dat vrijwilligers bijzonder positieve ervaringen opdoen”

Voorbereidende trainingen

Voor alle vrijwilligers is de EHBO-cursus verplicht om inzetten te kunnen draaien tijdens de Spelen. Daarnaast zijn er speciale e-learnings ontwikkeld. Naast een algemene training, volgen ze ook een training over drank/drugs, misbruik en geweld. Tijdens oefen trainingen konden vrijwilligers verschillende scenario’s van rampen voorbereiden en oefenen. Zo werden er stakingen en crisissituaties in scene gezet. Per scenario werd gekeken of het reactieproces op een goede manier was ingericht en of de teams alle tools in huis hadden om goed te handelen. Sommige regio’s hebben evenementen nagebootst met wel 200 personen, bijvoorbeeld 200 deelnemers op een nepfestival. 

 

600 EHBO-posten

Het Franse Rode Kruis is er zowel voor de supporters als de deelnemers. Tijdens wedstrijden, maar ook bij trainingen van de atleten, de slaaplocaties van vrijwilligers en bij de vele fanzones. Er worden ruim 600 EHBO-posten ingericht, onder meer in Parijs, Marseille en Lyon. In allerlei steden kunnen mensen de wedstrijden volgen op grote schermen. Anne-Sophie: “Speciaal voor alle aanwezige Rode Kruisers zal ons hoofdkantoor omgetoverd worden tot een kleine fanzone in Olympische sfeer. Er komt een tijdelijk stadion en een hardloopcircuit. Op verschillende schermen worden de wedstrijden vertoond en alles is feestelijk versierd.”

Als vrijwilligers niet actief zijn bij een inzet kunnen ze deelnemen aan activiteiten. Anne-Sophie: “Sommige vrijwilligers hebben hun hele zomervakantie aangepast om te helpen tijdens de Spelen. Een aantal kan daardoor gedurende twintig dagen actief zijn. Na twee dagen moet je verplicht rusten, zodat we de kwaliteit kunnen waarborgen. Voor vrijwilligers die ‘vrij’ zijn, worden bij ons hoofdkantoor allerlei activiteiten georganiseerd.” 

De Olympische vlam arriveert in Frankrijk

Aankomst Olympische vlam

De eerste inzet voor de Olympische Spelen is al achter de rug. Op 8 mei jl. arriveerde de vlam in Frankrijk. Johann: “Bij dit event waren maar liefst 230.000 mensen aanwezig. Als Rode Kruis hadden we ook een rol. Het was een speciale en heel intense dag. Alles is heel goed verlopen. Dit was een gebeurtenis waarbij we onze plannen op grote schaal konden testen.” In totaal rennen tot de openingsceremonie twaalf Rode Kruisers mee om de vlam te begeleiden, zowel vrijwilligers als medewerkers en hulpvragers. “Een hele eer. Veel Rode Kruisers doen dit in hun eigen regio. We zijn als organisatie hiervoor gevraagd door de lokale gemeenten en sponsoren. Ook in de overzeese gebieden wordt met de vlam gelopen,” vertelt Johann.

 

Grootste uitdaging

Onze Franse collega’s beleven een intensieve periode. Het zwaartepunt van alle inzetten ligt tussen de openingsceremonie van de Olympische Spelen en de afsluitingsceremonie van de Paralympische Spelen. De grootste uitdaging is het logistiek transport van onze Rode Kruisers naar de verschillende posten. Anne-Sophie: “De schaal en de intensiteit van dit evenement zijn zo groot. Alle puzzelstukjes moeten goed in elkaar vallen. We moeten iedere vrijwilliger huisvesten, voorzien van eten en correct informeren over hun diensten en ook opvangen. Van het moment dat ze hun huis verlaten, moeten ze weten waar ze moeten zijn.” “Mijn doel en ook mijn wens voor allen die helpen, is dat iedereen veel mooie momenten en herinneringen opdoet,” stelt Johann. “Dat vrijwilligers later terugblikken op de zomer van 2024 en de Olympische Spelen en denken: ‘Daar was ik bij!’. Dan is deze uitdaging geslaagd.”

De grootschalige inzet bij de Spelen betekent niet dat het Rode Kruis er niet is voor de rest van Frankrijk. Zowel in noodsituaties als bij andere evenementen zijn er vrijwilligers beschikbaar. In eerste instantie was de afspraak dat andere evenementen in Frankrijk vertraagd zouden worden. Dit is echter niet gebeurd. Anne-Sophie: “Gelukkig hebben we ongeveer 8.000 EHBO-vrijwilligers. Dus zijn er, zelfs als we op de Olympische Spelen staan, genoeg mensen voor andere evenementen.”