Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

Leestijd 5 minuten

Fryslân

Tot de fusie van de drie Gelderse districten was district Fryslân qua oppervlakte het grootste Rode Kruis-district van Nederland. Aan de westkant ligt het kustgebied met het IJsselmeer en de Waddenzee. Het oosten bestaat voornamelijk uit bossen en heide; middenin liggen de Friese meren. Dit heeft effect op het soort evenementen: van zeilwedstrijden tot wandeltochten. Uniek is de Friese taal met veel dialecten. Tot slot zijn er de vier Waddeneilanden die bij Friesland horen.

Leestijd 5 minuten

Altijd in beweging

François Perreau is sinds 2011 vrijwilliger voor het Rode Kruis. Daarnaast werkte hij zeven jaar als beroepskracht in district Fryslân. “In Friesland zijn we goed in doorpakken en gewoon dingen doen. Ruim 240 vrijwilligers zetten zich in voor het district. Hoogtepunten zijn de typisch Friese sportevenementen.”

 

Wat maakt Fryslân zo’n bijzonder district? 

“De verbinding tussen en de aanpak van de vrijwilligers. In Fryslân zijn we goed in doorpakken en dingen ‘gewoon’ doen. Daar ben ik het meest trots op. Dat zag je bijvoorbeeld in de coronatijd toen de vrijwilligers gezamenlijk de vaccinatiestraat in Sneek draaiden. Zelfs de coördinatie werd door vrijwilligers gedaan. Of in 2018, toen Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa was. Een jaar lang hebben we geholpen bij verschillende culturele activiteiten. Een hoogtepunt was het evenement ‘At the Watergate’ in Sneek. Vijftig Rode Kruis-vrijwilligers stonden dag en nacht klaar en sliepen in de avonden bij mij aan boord. Ik ben ook vrijwilliger bij een Zeekadetkorps. Een hartstikke druk en mooi jaar. Bij tegenslag of moeilijke dingen blijven we met z’n allen doorgaan met als uitgangspunt de zeven grondbeginselen.”

Vrijwilligers pakken voedselpakketten in | Vrijwilligers in Leeuwarden

Hoe verloopt de samenwerking tussen de centrale organisatie en het district? 

“Wisselend. Op individuele basis gaat het goed. Ik weet de mensen goed te vinden doordat ik al langer betrokken ben bij het Rode Kruis. Wat wel gevoeld wordt, is de letterlijke afstand in kilometers. Wanneer mensen naar Friesland moeten komen voor een overleg wordt er vaak gevraagd of het overleg aan het begin van de middag mag. Ik heb zelfs een keer gehad dat iemand zei: ik heb er een weekendje Friesland aan vastgeplakt omdat het zo ver rijden is. Toen stond ik verbaasd te kijken. Als er om 9 uur een fysieke vergadering in Utrecht of Den Haag is, dan rijden we er ook heen. De collega’s in Zeeland of Limburg zullen dit gevoel herkennen. Wat ik belangrijk vind is dat districten aangehaakt blijven en dat het niet alleen centraal bedacht wordt, maar ook in de regio getest wordt. Gelukkig maken we daar goede stappen in.”
 


Hoe zet het district de vrijwilligers in het zonnetje?  

“Elk jaar hebben we een Oudejaarsbijeenkomst voor iedereen. Dan komen alle vrijwilligers samen en reiken we erkenningen en onderscheidingen uit. Afgelopen jaar hebben we dit gedaan in ons gebouw in Leeuwarden. Daarna was er een diner en een pubquiz. De avond werd afgesloten met een dansavond. Daarnaast sturen de verschillende locaties aan de mensen beterschapskaartjes en verjaardagsattenties. Als iemand een kind krijgt, geven we een Rode Kruis-rompertje. Ook is er aandacht voor trouwerijen. Toen ik ging trouwen en we bij het Gemeentehuis aankwamen, stonden mijn Rode Kruis collega’s klaar in een prachtige erehaag.”

François en zijn bruid lopen door de Rode Kruis erehaag

“Het is belangrijk om oog voor elkaar te hebben. Niet alleen op locatie- of districtsniveau, maar ook binnen teams. Met Bevolkingszorg gaan we bijvoorbeeld naar een alpacafarm. We koppelen teamuitjes altijd aan een educatieve activiteit. Op die manier proberen we het ‘leuke’ met het ‘slimme’ samen te brengen. Klassiekers zijn de barbecue en de pubquiz.”

 

Komend seizoen staat in het teken van sport. Op welke sportevenementen is het district aanwezig?

“Onze favorieten zijn de typisch Friese evenementen. Denk aan fierljeppen, zeilwedstrijden en de elfsteden-activiteiten, zoals wandel- en fietstochten. En elk jaar hopen we natuurlijk op de echte Elfstedentocht op de schaats. Ook zijn we aanwezig bij het Leeuwarden studentenkampioenschap veldvoetbal en de Harlingen-Terschelling roeirace. Daar helpen we met veel plezier. Daarnaast vind je ons op scholen bij de Koningsdagspelen en op sportdagen. En natuurlijk bij voetbal-, atletiek- en hardloopwedstrijden, wandeltochten, motorcross en paardensport. Tot slot helpen we ook in Thialf in Heerenveen bij ijshockeywedstrijden. Daar zijn we overigens voor het publiek en niet voor de spelers. Dat is wel bijzonder. Ik moet zeggen dat er de laatste jaren minder incidenten gebeuren, omdat de schermen aan de zijkanten zijn verhoogd. Hierdoor is de kans minder groot dat het publiek geraakt wordt door een puck. Voorheen schoot de puck soms de tribune in.”

TOP 3 INZETTEN/ACTIVITEITEN

1

Elfstedenactiviteiten

“Dit zijn de wandel-, fiets- en schaatstochten langs de Friese elf steden. Ieder jaar trainen we voor de schaats-Elfstedentocht. Dichterbij een ramp kom je qua oefenmodel niet. Mocht de schaatstocht er ooit komen, dan zijn wij er klaar voor.”

2

Lokale (tent)feesten

“Friesland is een groot landelijk gebied met veel verschillende activiteiten. Ieder dorp heeft zijn eigen feesten: van tentfeesten tot concerten in weilanden. We zijn er bij om de EHBO te verzorgen.”

3

Andere typisch Friese evenementen 

“Als ik het heb over typische Friese evenementen, dan moet je denken aan fierljeppen, skûtsjesilen en kaatsen. Ook hier ondersteunen we met onze EHBO.”

Allround vrijwilliger François Perreau (45) loopt het liefst rond in zijn vrijwilligershoodie van het Rode Kruis. Sinds 2011 is hij actief voor de organisatie en inmiddels komt ook zijn pasgeboren dochter in aanraking met het Rode Kruis. François is van oorsprong bestuurskundige. Hij werkte voor de Marine en is reservist bij Defensie. Tegenwoordig is hij adviseur voor de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Hij geeft het stokje door aan Rolf van Kleef, bestuursvoorzitter van district Gelderland-IJsselland.

Wil je meer lezen over de werkzaamheden van dit district? Kijk dan op hun website.

Vrijwilliger François Perreau van Fryslân

LEUK OM TE WETEN

240

vrijwilligers

 

5

vrijwilligers jonger dan 18

1938

jaartal waarin de oudste vrijwilliger is geboren