Oververhitting tijdens de Utrecht Marathon
Leestijd 5 minuten
Een marathon rennen vraagt veel van je lichaam. Dit wordt opnieuw duidelijk tijdens de Utrecht Marathon. Het Rode Kruis staat met ruim 75 vrijwilligers van district Gooi en Utrecht en omliggende districten klaar om te helpen onder leiding van teamleiders Sergio Oey en Dirk Past. Eerstehulpverleners, Medische dienst, Logistiek, Verbindingsdienst, centralisten en bike-teams zijn aanwezig. Deze warme dag zorgt ervoor dat er veel hulp nodig is. In de loop van de dag arriveert ook het noodhulpteam om de grootste drukte op te vangen.
8:00
Briefing
Team Logistiek start met het klaarzetten van onder andere de EHBO-posten. Ondertussen loopt het vol met de andere vrijwilligers. Om 8:00 uur is de briefing. Tijdens de briefing vertelt Sergio hoe de dag eruit gaat zien en wat de mogelijke letsels zijn. “Er is een Rode Kruis post bij de start/finish en aan het Wilhelminapark. Vanaf 9:00 uur start de kwart marathon. Daarop volgt om 10 uur de halve en hele marathon. Tussen 11:30 - 14:00 uur verwachten we de meeste drukte qua hulpverlening. Vooral in de laatste twee kilometer vallen vanuit onze ervaring regelmatig lopers uit.” De weersomstandigheden zijn lastig voor de lopers. Het is warm en de luchtvochtigheid is hoog. Verwacht letsel: oververhitting, krampen, schuurplekken en onderkoeling.
8:15
Start marathon
Na de briefing worden de laatste voorbereidingen getroffen. Team Logistiek neemt positie in om bij te springen waar nodig. De post van de Medische Dienst wordt ingericht en een deel van de vrijwilligers wordt naar hun post aan het Wilhelminapark gebracht. Rond 8:45 uur gaan een aantal vrijwilligers naar de start om daar een oogje in het zeil te houden. Vrijwilliger Iris vertelt: “We letten bij de start vooral op verdrukking. Soms zijn deelnemers zo enthousiast dat ze over elkaar struikelen.” Eén van de vrijwilligers is stagiaire Lotte. “Het is mijn derde keer dat ik meeloop tijdens een inzet. Ik hoop in de toekomst ook evenementen eerstehulpverlener te worden.” De start verloopt rustig. De rij wordt afgesloten met het Biketeam en een motorrijder van het Rode Kruis.
10:00
Stilte voor de storm
Rond 10:00 uur finishen de 1e hardlopers van de kwart marathon. De eerste vermoeide gezichten komen voorbij evenals de eerste hulpvragers. Vrijwilliger Melvin vertelt dat dit nog maar het begin is: “De meeste hulpvragers zijn lopers van de halve marathon. Zij zijn vaak net niet genoeg getraind en denken dat dit wel ‘te doen’ is. Eigenlijk onderschatten de renners hoe heftig het is, zeker met deze weersomstandigheden. De kwart is voor mensen die net starten met rennen en de hele marathon is voor professionals. De professionals zijn getraind, dat gaat vaak wel goed. Wanneer hardlopers langslopen let ik op hoe mensen uit hun ogen kijken en de coördinatie van het lichaam. Is er bijvoorbeeld sprake van ‘neurologisch disfunctioneren’?”
11:15
Hulpverlening neemt toe
Bij de post aan het Wilhelminapark wordt het al snel ontzettend druk. Er is veel sprake van hitteletsel. Vele hardlopers moeten noodgedwongen stoppen vanwege oververhitting. Sommige vallen letterlijk op het parcours neer. Midden op straat starten Rode Kruis-bikers en vrijwilligers met het koelprotocol. Natte handdoeken worden over de renners neergelegd, zodat ze afkoelen. Rond 11:30 uur finishen de eerste renners van de halve marathon en dan wordt het óók op de start/finish post drukker. De voorspelling van Melvin komt uit. Het Rode Kruis is druk bezig met hulpverlenen. Koelen, blaren, krampen, overgeven. Iedereen wordt ingezet, ook het mediateam helpt mee met het brengen van water en ijs.
12:15
Noodhulpteam opgeroepen
De Rode Kruis posten en de Medische Dienst stromen vol met hulpvragers. Doordat de temperatuur snel oploopt, krijgen onverwacht meer mensen last van hitteletsel. Om de toestroom onder controle te kunnen houden roept de inzetcoördinator, in overleg met de meldkamer, om 12:15 uur het noodhulpteam op. Sergio: “We houden met alle scenario’s rekening. Ook met het weer. De zon is nu zo fel dat dit zorgt voor veel hardlopers met klachten van oververhitting. Omdat veel lopers tegelijkertijd hulp nodig hebben, schakelen we de noodhulpteams in. Zodat zij tijdens de piek kunnen ondersteunen.” Rond 14:00 uur is de grootste drukte voorbij en hebben alle hulpvragers de juiste zorg van het Rode Kruis ontvangen.
16:00
Laatste renner
Nadat ook de laatste renner bij de Wilhelminapark post is geholpen, start de afbouw van de eerste EHBO-post. Teamleider Jorik doet ter plekke een debriefing. Vervolgens voegen de vrijwilligers van de Wilhelminapark post zich bij de club van de start/finish post. Rond 16:00 uur komen ook de laatste renners binnen. Onder luid onthaal van het publiek. De Rode Kruis vrijwilligers behandelen de laatste hulpvragers. Dit keer zijn er ook veel voeten die verzorgd worden. Vrijwilliger Ronald vertelt: “Tot op het laatste moment moet je alert zijn. Er kan altijd iets gebeuren.” Nadat de laatste hulpvrager is geholpen, kan de afronding op de start/finish post beginnen.
17:00
Debriefing
Wanneer de laatste renner binnen is, het terrein leegstroomt en de laatste hulpvragers worden verzorgd, is het tijd voor de gezamenlijke debriefing. Alle Rode Kruis vrijwilligers komen samen. Teamleider Sergio blikt terug op de dag. “Het was onwijs druk, maar we hebben ons erdoorheen geslagen. Het ging goed. Veel dank aan alle vrijwilligers! We hebben het opnieuw samen gedaan. Ik ben ontzettend trots op jullie.” Er klinkt een groot applaus. Nadat de hulpformulieren zijn ingeleverd en de verbeterpunten zijn besproken, is het tijd voor een groepsfoto. Om vervolgens verder te gaan met opruimen en afronden. De Utrecht Marathon was een drukke en tegelijkertijd goede inzet!