Leestijd 1 minuut
Video 6:16
Raakt Harm besmet met het bike-virus?
Harm Goossens, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, neemt je in deze aflevering mee naar Assen. Daar ontmoet hij het bike-team en volgt hij een bike-training door de bossen. Tijdens de training ontdekt Harm waarom een biker zo belangrijk is tijdens een inzet op een evenement.
Nadat Harm zich in Rode Kruis-kleding heeft gehesen, start de bike-training op het districtskantoor in Drenthe. De bikers, hulpverleners op de fiets, beginnen met een controle van de mountainbikes. Remmen, versnellingen, alles moet kloppen. Pas als de controle veilig is, kunnen de bikers op pad. Harm krijgt een korte uitleg over de bike en daarna nemen ervaren bikers Bas, Alwin, Pascalle, Jade en Charno hem mee naar de Baggelhuizerplassen. De training en het harde werken kan beginnen.
Bike-controle | Op weg naar de Baggelhuizerplassen
De training
Na ongeveer tien minuten fietsen van het districtskantoor naar de Baggelhuizerplassen, komen de bikers aan. Bike-instructeur Bas geeft de bikers verschillende oefeningen op een open veld. Hierbij leren de bikers onder andere op de juiste manier remmen en hoe zij hun versnellingen gebruiken. Dit gebeurt allemaal op onverharde wegen. Ook een bosachtige heuvel wordt niet overgeslagen.
AED gaat ook mee
Bike-teamcoördinator Alwin legt aan Harm uit wat het team precies doet. “Het bike-team levert EHBO op de fiets. Voornamelijk tijdens evenementen. Drenthe heeft grote natuurgebieden en veel fietsevenementen. Het evenemententerrein is vaak in de natuur en groot, soms wel 200 kilometer. Daar kun je met de auto niet snel komen.” Een biker kan een volledige EHBO-behandeling geven. Alwin: “We hebben een AED bij ons en een volledige evenemententas. Van zwachtels tot kleine pleisters, alles zit erin.”
Bike-virus
Het enthousiasme is af te lezen op de gezichten van de bikers. Jade: “Ik vind biken heerlijk, dan kan je tenminste energie kwijt en je bent sneller op plekken.” Harm vraagt zich af of hij aan het eind van de dag biken ook leuk vindt. Pascalle verwacht van wel: “Het is een virus, als je met biken besmet bent kom je er eigenlijk niet meer vanaf.”
Harm vraagt aan Pascalle waarom ze bij het bike-team zit, waarop Pascalle antwoord: “Ik wil mezelf breed kunnen inzetten tijdens evenementen. Bij grote evenementen, waar ik graag kom, is het als biker ‘actie’. Je ziet veel meer van het evenement en bent veel actiever aanwezig. Daarnaast ben je mooier in zicht voor het publiek. Ik heb inzetten gedraaid waar ik vijftig kilometer op een dag heb gefietst.”
De bike-training zit erop, dus is het tijd om de fietsen schoon te maken. De training wordt afgesloten met een welverdiende kop koffie. Tot slot geeft Harm toe dat hij ook besmet is geraakt met het bike-virus: “Biken is gewoon hartstikke leuk en belangrijk voor het Rode Kruis.”