Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

oktober 2024

Leestijd 5 minuten

Gelderland-IJsselland

Gelderland-IJsselland is qua oppervlakte het grootste Rode Kruis-district van Nederland. In totaal zijn er 62 gemeenten, 26 Rode Kruis-locaties, 2 studentendesks en 4 veiligheidsregio’s. Gelderland is de groenste provincie van ons land en Overijssel staat bekend om de Hanzesteden. Er is een grote variatie van steden, dorpen op het platteland en gebieden zoals de Veluwe en de Achterhoek. Daarnaast stromen er grote rivieren door het district, zoals de IJssel en de Waal.

Leestijd 5 minuten

Groot in omvang en daden

Rolf van Kleef is sinds 2019 betrokken bij het Rode Kruis. Tegenwoordig is hij districtsvoorzitter in Gelderland-IJsselland. Afgelopen jaar zijn de twee afzonderlijke regio’s gefuseerd. Hij vertelt waar zijn district voor staat, welke activiteiten ze uitvoeren en wat er komt kijken bij het aansturen van zo’n groot district.

 

Wat maakt district Gelderland-IJsselland zo bijzonder? 

“Dit is niet alleen geografisch gezien het grootste district, maar ook in termen van het aantal vrijwilligers zijn we groot. Op dit moment hebben we ongeveer 1.600 vrijwilligers. Op hen ben ik het meest trots, net als op alle Ready2Helpers. Wat je in de zorg ‘de handen aan het bed’ noemt, zijn bij het Rode Kruis de vrijwilligers. Dat zijn de mensen die uiteindelijk de noodhulp, evenementenhulp en bevolkingszorg en meer leveren. Daarnaast ben ik natuurlijk ook trots op het team van beroepskrachten. Zij ondersteunen de vrijwilligers en de verschillende locaties. Met elkaar komen we tot mooie resultaten. We zetten ons bij een braderie in, maar ook tijdens grootschalige evenementen zoals de Zwarte Cross en de IJsselloop van Deventer. De diversiteit aan inzetten is heel boeiend.”

Rode Kruis Deventer | Bikers tijdens de 4Daagse feesten

Hoe verloopt de samenwerking tussen de centrale organisatie en het district?

“Wat ik verwacht van de centrale organisatie is dat zij landelijk beleid uitzetten en kaders aangeven. Vervolgens vullen we dat in de districten in, daar zit de expertise op lokaal niveau. Dit vraagt om een goede dialoog tussen beide partijen. Mensen worden zich hier steeds meer bewust van, waardoor dit echt verbetert. Op landelijk niveau verwacht ik ook duidelijkheid en besluitvaardigheid. Ik denk dat iedereen zich ervan bewust is dat dit beter kan. De wil is er in ieder geval. Tijdens crises heeft de organisatie laten zien dat we heel kordaat kunnen optreden. Wat ik ook positief vind, zijn de contacten die het Rode Kruis heeft met bijvoorbeeld ministeries en instellingen. Als er op hoog niveau afspraken worden gemaakt over hulpverlening kunnen wij dat in de districten verder oppakken. Dat maakt ons werk effectiever, waardoor we de juiste hulp kunnen verlenen.”

 

Hoe ging het samenvoegen van de districten Gelderland en IJsselland?

“Begin 2024 heeft het landelijke bestuur besloten om Gelderland en IJsselland te laten fuseren. In 2023 waren de drie Gelderse districten al samengevoegd. Dat was wat mij betreft een natuurlijk proces. Voorheen waren veel taken verdeeld over verschillende personen in diverse districten. Door het samenvoegen is het beroepsteam nu in staat om veel efficiënter te werken. Veel ondersteunende taken worden nu centraal voor het district geregeld. We proberen ervoor te zorgen dat de vrijwilligers en locaties zo min mogelijk merken van de omvang van het district. Elke vrijwilliger en locatie heeft een eigen operationeel teamleider als eerste aanspreekpunt. Daarnaast heeft elke locatie een vast contact binnen het bestuur voor niet-operationele zaken. Voor het jongerenbeleid zijn op dit moment twee trainee jongerenbestuurders actief in ons bestuur.”

 

Hoe zetten jullie vrijwilligers in het zonnetje?

“Afgelopen jaar waren we als district goed vertegenwoordigd bij de landelijke lintjesregen in Woerden. Daar ontvingen verschillende vrijwilligers zilveren en bronzen medailles voor hun buitengewone inzet. Eén keer per jaar proberen we een vrijwilligersdag te organiseren. Een speciaal onderdeel daarvan is het uitreiken van erkenningen en het vieren van jubilea. Dit vind ik altijd een prachtig moment om vrijwilligers en locaties beter te leren kennen. Sommigen willen liever hun lintje of erkenning met hun eigen locatie vieren. Dat is ook helemaal goed. Uiteindelijk gaat het erom wat de vrijwilliger het meest waardeert.”

Uitgifte voedselpakketten Zwolle | HOR-lezing airborne museum | Pleisterrace Steenwijkerland | Groepsfoto vrijwilligers Kampen

Wat vind je een mooi programma binnen jullie district?

“Ik doe onze vrijwilligers te kort als ik er één uitkies. De programma’s die we uitvoeren zijn heel divers en allemaal nodig. Educatie is een groot thema in ons district. In het district zetten we evenementen in om vrijwilligers te trainen voor een noodsituatie. Onze vrijwilligers kwamen in de praktijk in actie bij een gijzeling in Ede en ook bij ontruimingen tijdens branden. Ook helpen we bij de opvang van vluchtelingen. Dit doen we in afstemming met gemeenten en dat zijn vaak langdurende projecten. We breiden vanaf september de opvang van vluchtelingen uit op een nieuwe locatie in Montferland. Ook bieden we voedselhulp en hebben gesprekken met gemeenten om te kijken wat we voor hen kunnen betekenen. We spelen in op nood en komen te hulp waar dit het meest nodig is. Tot slot hoop ik dat de vrijwilligers die hulpverlenen hun werk ook echt leuk vinden. Het moet waarde toevoegen aan zowel de persoon die hulp krijgt als aan degene die hulp levert.”

LEUK OM TE WETEN

>1.600

vrijwilligers

 

30%

van hen jonger dan 30 jaar

89 jaar

leeftijd oudste vrijwilliger (coördinator contactcirkel)

Rolf van Kleef was zijn hele werkzame leven actief voor Shell. Zo werkte hij 17 jaar lang in het buitenland voor deze organisatie, onder meer in Oman, Qatar en Canada. In 2017 ging Rolf met vervroegd pensioen. Nadat hij opnieuw gesetteld was op Hollandse bodem benaderde hij het Rode Kruis. Hij was eerst bestuursvoorzitter van district Gelderland-Midden. Na de fusie bekleedt Rolf deze functie voor het samengestelde district Gelderland-IJsselland. Hij geeft het stokje voor het interview door aan zijn collega in Zeeland, Wim Oving.

Rolf van Kleef

Wil je meer lezen over de werkzaamheden van dit district? Bekijk dan de websites:

Het Rode Kruis in Gelderland staat klaar om te helpen
Het Rode Kruis IJsselland staat klaar om te helpen