Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

oktober 2024

Leestijd 5 minuten

Goede hulpverlening begint met goed begrip

Diversiteit & Inclusie (D&I) is een groot thema binnen het Rode Kruis. Maar wat houdt dit precies in? En is het nodig aandacht aan dit onderwerp te besteden aangezien we er door onze grondbeginselen voor iedereen zijn? Aan tafel zitten Dila Nurtas (ambassadeur D&I Amsterdam-Amstelland), Ella Bos-Mainassy (ambassadeur D&I Groningen), Faiza El Khayari (themaleider D&I) en Liestra Sion (ambassadeur D&I Flevoland).  

“Als ambassadeur ben je de aanjager van het thema en geef je het onderwerp aandacht binnen je eigen team,” zegt Faiza. De dames vertellen over hun motivatie om ambassadeur te worden. Dila: “Het is leuk om mijn collega’s bewust te maken van D&I in alle facetten. Ik vind het belangrijk dat een organisatie een representatieve weerspiegeling is van de samenleving. Dat betekent voor het Rode Kruis dat we met onze medewerkers en vrijwilligers de maatschappij evenredig vertegenwoordigen. Toen ik gevraagd werd als ambassadeur dacht ik: yes, nu kan ik extra aandacht geven aan een goede weerspiegeling van al die verschillende mensen in Amsterdam. Micro-agressies en racistische opmerkingen wil ik voorkomen.” 
“Ook ik vind het belangrijk dat een organisatie divers is,” vervolgt Ella. “Ik ben getrouwd met een man met een migratieachtergrond en heb verschillende keren racisme ervaren. Daarnaast heb ik andere vervelende voorvallen meegemaakt. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik me graag wil inzetten. Liestra: “In mijn vorige baan was ik mede-aanjager van het thema D&I. Tijdens een borrel stonden alle witte vrouwen in één hoek en alle vrouwen van niet-Nederlandse afkomst in de andere hoek. Dat kan niet, vond ik. Daarom begon ik een multicultureel netwerk. Nu ben ik met veel passie actief bij het Rode Kruis.” 

Faiza is themaleider D&I vanuit de landelijke organisatie. “In de grondbeginselen zit voor mij een deel van de motivatie om me met dit onderwerp bezig te houden. Tegelijkertijd is het ook deels mijn achtergrond en mijn eigen verhaal. Ik voel een bepaalde verantwoordelijkheid voor mijn kinderen; ik gun ze een soepelere reis. Ik hoop dat wij door het werk dat we doen binnen het Rode Kruis een voorbeeld kunnen zijn voor andere organisaties en generaties. D&I is een onderwerp van de samenleving; het gaat over ons allemaal. Overigens hebben we binnen het ambassadeursteam ook een aantal mannen, maar die zijn tijdens dit gesprek niet vertegenwoordigd.”

Faiza:

“Durf te vragen en durf oprecht te luisteren zonder oordeel”

Iedereen hoort erbij 

Dila: “Diversiteit is alles wat ons anders maakt. Het is mooi om tijdens het contact met anderen bewust te zijn van de verschillen. Dat kan ons helpen, zeker in het werk wat we doen. We staan midden in de maatschappij en zijn bezig met andere mensen. Goed om elkaars kracht te zien.” Liestra: “Voor mij is diversiteit eigenlijk de uitkomst van een goede mix inclusiviteit. Je moet goed kijken wat er nodig is voor een diverse organisatie. Het begint met verschillen toevoegen.” “Iedereen hoort erbij, dat is de kern van diversiteit,” zegt Ella. “Precies,” haakt Dila aan. “Diversiteit betekent niet dat witte mensen niet meer welkom zijn. Je kleur maakt niet uit. Het houdt in dat we onze deuren voor iedereen wijd openzetten. Ook voor mensen van de LHBTIQ+ community, personen met een fysieke beperking, diverse religies, culturele achtergronden, etc.” 

Dila:

“Diversiteit houdt in dat we onze deuren voor iedereen wijd openzetten”

Grondbeginselen en diversiteit

Ella: “Als je kijkt naar onze grondbeginselen kan het eigenlijk niet anders dan dat we divers en inclusief moeten zijn.” Faiza: “Wat ik in gesprekken merk, is dat het vaak geen onwil is, maar juist onwetendheid. Waarom moeten we meer met D&I doen als we de grondbeginselen hebben? We zijn er in tijden van nood voor iedereen. Dat moeten we dan ook echt waarmaken. Ook als we iemand niet kunnen verstaan, omdat die persoon de Nederlandse taal niet machtig is. Onze kern is hulp bieden. Goede hulpverlening begint met goed begrip. Je moet weten hoe je iemand het beste kan helpen. Door bewustwording te creëren over dit onderwerp vergroten we het begrip binnen de organisatie en dat heeft een positief effect op onze hulpverlening.” 


Focus en meer bewustwording  

Diversiteit is een heel breed thema en er zijn veel verschillende disciplines. Vanuit het programma D&I wordt met het Actieplan 2023-2025 gewerkt aan een meer divers en inclusief Rode Kruis. Faiza: “De culturele diversiteit binnen onze organisatie is nog niet heel groot, daarom richten we ons daar eerst op. We sluiten andere onderwerpen echter niet uit.” Ella vult aan: “We focussen op culturele diversiteit zonder andere zaken uit het oog te verliezen. Maar je kunt niet alles tegelijk.” Faiza: “Doordat de bewustwording toeneemt merken we dat er binnen de organisatie ook aandacht komt voor andere vormen van diversiteit. We hebben nu bijvoorbeeld ook een werkgroep die zich richt op de LHBTIQ+ community.”

Liestra: “Het is ook belangrijk om te kijken hoe we de bestaande organisatie klaarmaken voor dit onderwerp. Een aandachtspunt in Flevoland is het bereiken en motiveren van mensen. Je wilt namelijk niet dat sommigen hun hakken in het zand zetten en niets meer over dit thema willen horen.” Ella: “In Groningen zijn we begonnen met trainingen om meer bewustwording te creëren. Dat werkt erg goed.”

Ella:

“Wees niet bang om het gesprek aan te gaan”

Het kan anders

De vrouwen vertellen hoe je zelf het onderwerp kunt aankaarten. Ella: “Bewustwording creëer je alleen door erover te praten, dus doe dat vooral. Wees niet bang om het gesprek aan te gaan en probeer niet altijd je gelijk te halen. Mijn ervaring is dat je veel discussie krijgt en dat is niet erg. Die discussie moet je blijven voeren. Het gaat erom dat je laat zien dat het anders kan.” Faiza: “Durf te vragen en durf oprecht te luisteren zonder oordeel. Als je vanuit nieuwsgierigheid open vragen stelt, is het eigenlijk altijd goed. Realiseer je dat je het niet altijd met elkaar eens zult zijn en dat hoeft ook niet. Bij diversiteit gaat het ook over de verschillende perspectieven op een bepaald onderwerp. Als daar ruimte voor is, versterkt dat de communicatie en de organisatie.” 

 

Open vragen

Dila: “Ik denk dat het ingewikkeld is als we onderwerpen uit de weg gaan. Als je vraagt: ik weet dit niet, wil je met me meedenken, dan laat je kwetsbaarheid zien. Dat zorgt voor verbinding. Of vraag: hoe zie jij dit? Dat is een prettige manier om het gesprek aan te gaan.” Faiza vult aan: “Probeer voor elkaar een veilige situatie te creëren. Als die er niet is, durf je zo’n vraag niet te stellen. Daar zijn we samen verantwoordelijk voor. “Onbekend maakt onbemind,” stelt Liestra. “Probeer elkaar te leren kennen door vragen te stellen. Bijvoorbeeld wat diegene die avond gaat eten of dit weekend gaat doen. Dan leer je elkaar op een ander vlak kennen. Zo creëer je begrip en dat zorgt ervoor dat je makkelijker met elkaar omgaat.”
 

Liestra:

“Onbekend maakt onbemind”

Wil je meer weten over D&I? Neem dan contact op met diversiteit@redcross.nl. Via deze link vind je meer informatie over het thema Diversiteit & Inclusie bij het Rode Kruis.