Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

oktober 2024

december 2024

Meer over mij

MAY

May is 31 en heeft gewerkt als verpleegkundige in Libanon en Dubai. Een jaar geleden vluchtte ze vanuit haar geboorteland Libanon naar Nederland. Nu woont ze bij de opvanglocatie in Roermond. 

Meer over mij

MOHANAD SALLOUM

Mohanad is 28 jaar oud en werkt sinds mei 2024 bij het Rode Kruis als woonbegeleider in Roermond. Daarvoor werkte hij in zijn geboorteland Syrië bij een andere noodhulporganisatie.  

Leestijd 9 minuten

MAY EN MOHANAD 

Samen naar een nieuwe toekomst

Mohanad en May kennen beiden het Rode Kruis vanuit hun geboorteland. Eenmaal in Nederland krijgen ze een bijzondere connectie met de Nederlandse vereniging. In dit gesprek vertelt Mohanad over zijn rol als woonbegeleider bij de opvanglocatie in Roermond waar May één van de bewoners is. Ze praten over de steun en het gevoel van gemeenschap bij de opvanglocatie. Ook delen ze hun ervaringen als vrijwilligers bij de Nijmeegse 4Daagse.

Wat is jouw rol binnen het Rode Kruis, Mohanad?

“Sinds mei werk ik als woonbegeleider bij opvanglocatie Roermond. In die functie ondersteun ik bewoners in hun dagelijkse levensbehoeften. Iedereen heeft andere behoeften. We kijken per individu wat iemand nodig heeft. Zo willen we een veilige plek bieden waar de bewoners zich welkom en gezien voelen. Dat is mijn belangrijkste focus. Ik doe dit werk met veel liefde.”

 

May: Ik vind het fijn dat je ons goed begrijpt, Mohanad. Hoe komt dit? 

“Een paar jaar terug zat ik in een soortgelijke situatie als jij en de andere bewoners. Ik kan me de uitdagingen waar je mee te maken hebt goed voorstellen, omdat ik zelf ook in vluchtelingenkampen woonde toen ik vluchtte uit Syrië. De reden dat ik dit werk kan doen, is omdat ik jouw gevoelens en die van de andere bewoners begrijp. Ik weet wat iemand nodig heeft als je vanaf nul een nieuw leven moet opbouwen. Daarnaast vind ik het belangrijk om een steentje bij te dragen.  

Het team van het Rode Kruis bij de opvanglocatie is internationaal. We komen uit verschillende landen, maar we werken onder één vlag: het Rode Kruis. Met alle mogelijke middelen proberen we de mensen hier te ondersteunen.”
 

Mohanad: 
“De reden dat ik dit werk kan doen, is omdat ik jouw gevoelens en die van de andere bewoners begrijp.”

Wat is jouw connectie met het Rode Kruis, May?

“In Libanon speelt het Libanese Rode Kruis een heel belangrijke rol in de samenleving. Ze zijn er voor iedereen in nood en maken geen onderscheid. Vroeger wilde ik in Libanon vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis doen, maar vanwege mijn werkreis naar Dubai ging dat niet door. In Libanon richt het Rode Kruis zich met name op de ambulancedienst en bloedvoorziening. Daarnaast helpen ze vluchtelingen uit onder andere Syrië en de Palestijnse gebieden. Het lokale Rode Kruis heeft ook een eigen Rode Kruis Universiteit, waar je opgeleid kan worden tot verpleegkundige. Een vriendin van mij heeft die opleiding gedaan. Mijn moeder haalde jaren geleden, volgens mij in de jaren zeventig, haar EHBO-certificaat bij het Libanese Rode Kruis. Daar ben ik trots op.”
 

Hoe is het voor jou om in deze opvanglocatie te verblijven?

May: “Het is goed. Dit is mijn vierde opvanglocatie sinds mijn komst in Nederland. Voordat ik naar een nieuwe locatie ging, vroeg ik me altijd af wie verantwoordelijk is voor die plek. Dat was voorheen steeds het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Toen ik in Roermond aankwam, zag ik dat het Rode Kruis er was en dat stelde me gerust. Tegelijkertijd was ik verbaasd, omdat ik het Rode Kruis alleen kende als medische organisatie. De medewerkers zijn vriendelijk, ze doen hun best om ons te helpen en ik voel me op mijn gemak om met hen te praten. Daarnaast zijn er veel activiteiten die we kunnen doen: Nederlandse lessen, tafeltennis, yoga, workshops en we spelen veel spelletjes. Een paar weken geleden deden we een quiz en die won ik. We leren ook fietsen. Dat was in het begin moeilijk, maar nu gaat het goed.”

“Bij de opvanglocatie heerst een fijne sfeer. We vormen echt een community met elkaar. Iedereen heeft een taak. Ik maak bijvoorbeeld de wasruimte schoon en iemand anders de eetruimte. Als er iets is, helpen we elkaar.” Mohanad: ”De eenheid tussen de mensen is ontzettend mooi om te zien. Als er iemand bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet, gaat er vaak een bewoner mee om te helpen vertalen.”
 

May: 

“Toen ik in Roermond aankwam, zag ik dat het Rode Kruis er was en dat stelde me gerust.”

Mohanad, je spreekt veel met ons over je ervaringen. Wil je vertellen waarom je dat doet? 

“Ik ben altijd bereid om te leren en meer kennis op te doen. Mijn opgedane kennis en ervaringen wil ik graag delen met anderen. Nederland is totaal anders dan veel andere landen. Voor nieuwe inwoners is het moeilijk om het systeem hier te begrijpen. Daarom vertel ik de bewoners veel over de Nederlandse samenleving en de cultuur. Dit kunnen ze later in hun dagelijks leven gebruiken. Denk aan verkeerslessen, het zoeken van een baan of het maken van een CV. Ik probeer dit op een leuke manier te doen, bijvoorbeeld tijdens een Nederlandse quiz, waar May al aan refereerde. Ik had toen trouwens niet verwacht dat iedereen zoveel wist. Dat is super leuk om te merken.”

 

May, je hebt geholpen tijdens de Nijmeegse 4Daagse. Hoe was dat?

“Als verpleegkundige help ik graag mensen. De 4Daagse was een geweldige ervaring. De sfeer was goed en het was heel mooi om te zien hoe goed iedereen samenwerkt om het evenement tot een succes te maken. We waren er met een aantal bewoners. We hielpen in de logistiek, de catering en bij de blarenpost. Mohanad heeft deze ervaring voor ons mogelijk gemaakt. Het was fijn dat hij medewerkers van het Rode Kruis kent en ons kon uitleggen wat we moesten doen. Ik ben hier heel dankbaar voor. Daarnaast ben ik meer te weten gekomen over de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis. Dat is erg leuk.”
 

Hoe vond jij de 4Daagse?

Mohanad: “Vrijwilligerswerk doen bij de 4Daagse is een manier om nog meer te integreren in de samenleving. Deze ervaring inspireerde bewoners nog meer om goed Nederlands te leren. Daarnaast krijgen ze een inkijkje in wat het Rode Kruis in Nederland nog meer doet. Het was ontzettend mooi om te zien dat we zo goed door de andere vrijwilligers van het Rode Kruis werden geholpen. We kijken nu of we steeds vaker vrijwilligerswerk bij ons in de buurt of bij het district kunnen doen. De bewoners zijn bereid om te helpen en vinden het echt heel leuk.”

 

Wil je ook in Nederland als verpleegkundige aan de slag?

May: “Ja, maar dat hangt af van mijn verblijfsvergunning. Ik wacht momenteel op mijn tweede interview. Het geeft me hoop om jou, Mohanad, te zien in jouw rol. Jij werkt hier en bent vroeger ook gevlucht. Dat betekent dat ik ook een kans heb om werk te vinden. Als mijn verblijfsvergunning rond is, wil ik ook vrijwilligerswerk gaan doen bij het Rode Kruis.”