Leestijd 5 minuten
Zeeland
Zeeland staat bekend om de vele eilanden, de kustlijn en de geschiedenis. Ondanks dat er inmiddels dankzij dijken, tunnels en bruggen vele verbindingswegen zijn, heerst er een sterk eilandgevoel. Geografisch gezien kan een afstand niet lang lijken, maar vanwege de dijken en bruggen ben je vaak zo een uur onderweg. Dit vraagt van het Rode Kruis Zeeland hulpverlening op maat. Daarnaast is deze provincie een populaire bestemming voor toeristen en natuurliefhebbers.
Leestijd 5 minuten
Zeeuwse solidariteit
Wim Oving is sinds zes jaar bestuursvoorzitter van het Rode Kruis Zeeland. Hij vertelt over de sporen die de Watersnoodramp heeft achtergelaten bij vele Zeeuwse vrijwilligers. Ze kennen als geen ander de betekenis van nood. Daarom staan ze altijd klaar om anderen en elkaar te helpen.
Wat maakt district Zeeland uniek?
“We hebben meerdere unieke eigenschappen. Het district heeft een bijzondere historie waarbij de Watersnoodramp van ruim 70 jaar geleden nog altijd voelbaar is. Je komt nog steeds personen tegen die zelf de ramp hebben meegemaakt of die mensen kennen die bij de ramp betrokken waren. De bevolking is zich bewust van eventuele rampen. Mensen hier weten wat het betekent als je in een levensbedreigende situatie terechtkomt. Hierdoor staan ze vaak en snel voor elkaar klaar. Het besef van die historie vind je veel terug bij de Zeeuwse Rode Kruisers. Sommigen zijn al meer dan vijftig jaar betrokken bij onze organisatie. Ook bij donateurs zie je de impact van de ramp. We ontvangen regelmatig nalatenschappen of donaties, omdat het Rode Kruis in 1953 klaarstond en soms ook specifiek die persoon heeft geholpen.
In Zeeland ontvangen we veel toeristen. In de zomerperiode zijn er daarom zeker drie keer zoveel mensen als inwoners. Dat is echt bijzonder. Daarnaast is Zeeland, geloof ik, het op twee na grootste risicogebied van Nederland. Dat komt onder meer door de vervuilende industrie van de Westerschelde, de vele scheepvaart en de kerncentrale. Deze omstandigheden maken dat we een passend niveau van Rode Kruis-inzetten paraat moeten hebben. Dat hebben we en daar ben ik trots op.”
Links: Moeder en zoon op weg naar de logistiek bus
Hoe verloopt de samenwerking tussen de centrale organisatie en het district?
“Tijdens mijn eerste districtsvoorzittersoverleg moest ik geweldig wennen. Ik kom uit de gezondheidszorg en daar is de stijl van leidinggeven en omgaan met de organisatie heel anders. Veel bestuursleden van het Rode Kruis hebben een verleden in bijvoorbeeld de militaire sector of bij de brandweer. Dat betekent een andere stijl van leidinggeven. Bij het Rode Kruis gaat het echter om de vrijwilligers en niet om de professionals op het verenigingskantoor. We zijn een vrijwilligersorganisatie en soms wordt dat voor mijn gevoel weleens vergeten. Als je vrijwilligers goed wilt aansturen, moet je hen betrekken en uitnodigen om mee te denken. Daarnaast heeft ons district de handicap dat je altijd ver moet reizen, met alle nadelen van dien. Het zou fijn zijn als er meer rekening gehouden kan worden met de lokale situatie en met persoonlijke omstandigheden. Ik snap dat vrijwilligers aan bepaalde normen moeten voldoen, maar te vaak wordt er voorbijgegaan aan het individu en de lokale omstandigheden.”
Hoe zetten jullie vrijwilligers in het zonnetje?
“Hulpverleningsgebieden doen dit vaak op hun eigen manier. Ik weet bijvoorbeeld dat een locatie jaarlijks een feestje organiseert. De vrijwilligers komen dan gezellig samen met een hapje en drankje. Daar worden dan ook de oorkondes uitgereikt aan en jubilea gevierd van vrijwilligers die al lange tijd in dienst zijn. Het is een mooi moment om extra waardering uit te spreken. Andere locaties doen het op een andere manier. Bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren of kaartjes te sturen. Ik kreeg laatst een verjaardagskaart, dat is onwijs leuk. Het is mooi om te zien dat de vrijwilligers binnen een locatie erg hecht zijn met elkaar. Het familiegevoel. Wellicht komt dat ook door onze eilandenstructuur en de historie.”
Links: vrijwilligers in de meldkamer tijdens de Kustmarathon / Rechts: uitzicht van de Kustmarathon
Wat is je mooiste herinnering van 2024?
“Afgelopen jaar heb ik voor de eerste keer de Kustmarathon gelopen. Dat is een driedaags hardloopevenement. Het Rode Kruis verleent daar de EHBO. Ik vond het prachtig om verschillende Rode Kruis-vrijwilligers langs de kant te zien staan. Voor hen ben je een deelnemer die ze goed in de gaten houden. Ik loop ook weleens de Nijmeegse 4Daagse. Dan is het ook bijzonder om Rode Kruisers te zien, maar bij de Kustmarathon herkende ik vele vrijwilligers. Dat maakte het extra speciaal. Een bijzondere ervaring.”
Het nieuwe jaar komt eraan. Wat zijn jullie wensen en ideeën voor 2025?
“Inmiddels zijn we in gesprek met het district en bestuur van Midden- en West-Brabant. Dat zal ertoe leiden dat we in 2025 gaan samenvoegen. Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nog niet, maar ik vind het nuttig en belangrijk dat deze twee districten de handen ineenslaan. Daardoor kunnen we doelmatig en efficiënter werken. Zeeland is een betrekkelijk klein werkgebied. Niet qua oppervlakte, maar wel qua betaalde krachten en functies. Dat maakt ons kwetsbaar. Daarom is het goed dat deze twee gebieden aan elkaar gekoppeld worden. We kunnen elkaar helpen en versterken. Daarbij houden we uiteraard oog voor de Zeeuwse noden en aandachtspunten. Dat lijkt mij ook de uitdaging voor 2025.”
LEUK OM TE WETEN
18
EHBO-instructeurs
230
Vrijwilligers
20
Noodhulpteam vrijwilligers
Wim Oving
Wim Oving is geboren en getogen in het noorden van Nederland. Inmiddels woont hij ruim 35 jaar in Zeeland. Wim is getrouwd, heeft vijf kinderen en zes kleinkinderen. Inmiddels is Wim zes jaar actief als bestuursvoorzitter bij het Rode Kruis Zeeland. Hij kent de wereld van de gezondheidszorg als geen ander. Wim werkte onder andere in een ziekenhuis, verpleeghuis, bij de thuiszorg en in de jeugdgezondheidszorg. Vanwege zijn ervaring kreeg hij de functie van voorzitter. Naast het Rode Kruis is Wim actief in een aantal raden van toezicht en raden van commissarissen.
Wim Oving
Top 3 activiteiten
1
Evenementenhulpverlening
2
EHBO en Educatie